Regionální produkty

Včela pro Moravský kras z.s. produkuje:

  • Med a medovinu

Med spolku Včela pro Moravský kras je regionálním produktem Moravského krasu.
Pochází od včel Vigor chovaných v Moravském krasu a je to:

med květový - získávaný z květů řepky, ovocných stromů a lučních květin (ochranná pásma kolem Suchého žlebu).

Nabízíme ho také v pastované formě:

med pastový - med mechanicky míchaný (ručně) každý den několikrát až do doby krémové konzistence (je to vlastně řízená krystalizace převážně květových medů, kdy se mícháním rozbíjí pevná struktura velkých krystalů)

med medovicový je převážně smrkový, okrajově z lípy.

  • Med

Svým významem by si zasloužil samostatnou publikaci. Med je potravina, sladidlo a lék využívaný od počátků lidstva a také proto je naším tělem maximálně využitelný.

Létavky sbírají šťávu z nektarií nebo medovici od producentů medovice a tak díky zdroji snůšky má dílčí odlišné vlastnosti med květový a med medovicový, ale to nejcennější - přidané bioaktivní látky od včel mají oba medy stejně.

Díky činnosti zvláště kočujícího včelaře a díky florokonstantnosti včely, se můžeme setkat i s medy tzv. jednodruhovými např. řepkovými, slunečnicovými, pohankovými, akátovými, vřesovými, jedlovými, smrkovými, malinovými, lipovými atd. Včelky nosí do úlu tzv. sladinu a dlouhým procesem z ní  mladušky (úlové včely) teprve vyrobí med.

Med slouží včelkám jako zdroj energie, na posílení imunity a ke konzervaci pylu tj.bílkovinných zásob ke krmení plodu.

Jenom včelař barbar sebere včelám veškerou medovou snůšku.

Med je elixírem života, vzácným potravinovým doplňkem a měl by být využíván hojně –zvláště těhotnými ženami (pro zdravý vývoj plodu), malými dětmi místo cukrovinek z řepného cukru (zubní kaz atd.), dětmi v růstu, sportovci, těžce pracujícími. U dospělých osob stačí dávka jedné polévkové lžíce denně saturovat potřebu minerálů. Poslední dobou získávají stále větší popularitu medy květové pastované, které zaručují tepelnou nenarušenost medu.

Kontraindikace: alergie

  • Medovina Svatomartinská

Produkt spolku Včela pro Moravský kras je regionální produkt Moravského krasu vyrobený z medu našich včel v severní části Mk.

Složení: med, voda, koření, kvasinky (hlubokoprokvašující typu Malaga).
Výrobek neobsahuje konzervanty ani stabilizátory.

Degustace medoviny

Medovinu vychutnáváme chladnou ne příliš studenou natož ledovou anebo v zimě si svaříme v trošce vody koření, pak přidáme medovinu, med a citron a prohřejeme do pitné teploty-NEVAŘÍME!

Projekt regionální produkty zavedlo v turistické destinaci Moravský kras občanské sdružení  dnes spolek MAS Moravský kras- www.mas-moravsky-kras.cz (pod menu-turistika)

  • Medovina (medové víno)

Obecná definice medoviny: zkvašený medový roztok dochucený chmelem a kořením v základní podobě.

Historie

Před objevením výroby piva v našich zemích nejrozšířenější nápoj. Včelaření bylo hlavně podporováno církví, ale už v 11. A 12. století se med a medovina dokonce z našich zemí výhodně vyvážela. Med se tenkrát měnil 1:1 za sůl. Biskup olomoucký Bruno ze Schauenburka (vláda Přemysla Otakara II.) nařídil zřízení tří včelínů-ve Svitavách, Kelči a Mohelnici. Med patřil biskupovi a vosk (pro církev nejdůležitější produkt včel) si rozdělil kostel v Olomouci a Kroměříži.

Med se hlavně zpracovával na medovinu a pak k léčebným účelům.

Z nástupem vína ve 14.století obliba medoviny začala upadat, teď se zdá, že probíhá renesance-popíjení medoviny se stalo do jisté míry módou.

Vše možné o medovině a medu je velice obsažně a zajímavě popsáno
v knize Libora Dupala - O medovině.