
Včelařský kurz - leden až říjen 2022
Včelařský kurz pro rok 2022 z důvodu pandemie koronaviru nakonec nevypisujeme.
Je možné se domluvit na individuálních konzultacích.
Lektor: Ing. Jiří Zigal, učitel včelařství
Včelařský kurz 2022
Leden až říjen 2022
Kurz je určen především pro ty, kteří chtějí začít včelařit, prakticky si ověřit nastudované vědomosti, najít řešení pro své otázky, rozšířit si vědomosti a praktické znalosti ve včelařském oboru, najít nové přátele v rámci koníčku z různých koutů naší vlasti.
Kurz probíhá leden až říjen tak, aby každý měsíc byly probrány nejdůležitější úkony včelařského roku jak v teorii, tak v praxi.
Účastníci mají přednost při koupi matek Vigor F1 či oddělků v roce 2021 a to s 20% slevou na matky při osobním odběru.
Informace ke kurzu:
-Kurzy se konají ve Vilémovicích č.77 v nové učebně ve dvoře
-Kurzy jsou dopolední od 8,30 do 12,30 a odpolední od 14,00 do 18,00
Počet účastníků ve skupině je max. 5 osob.
-Kurz je určen pro dospělé od 18 let
-Lektor včelařského kurzu : Ing. Jiří Zigal, učitel včelařství
-Cena : 4500,- Kč celkem tj. leden až říjen 10x4 hodiny, v ceně je drobné občerstvení a použité pomůcky v praktické části lekcí (klobouky, nářadí atd.)
Platbu posílejte na účet Včely pro MK č.ú. 2700339354/2010
variabilní symbol: datum platby a do poznámky: dávejte příjmení účastníka kurzu ,(NE plátce, ne přezdívky, zkratky atd.!!!!)
Před platbou si vyžádejte přihlášku!!! Pozorně si ji přečtěte a vyplňte celou, zasílejte zpět e-mailem i když nemáte skener, tak podpisy můžete doplnit na první lekci v lednu.
Doporučujeme registraci do ČMSCH.
Pořadí účastníků kurzu 2022 : dle data došlých plateb.
Kontaktní adresa: Eva Zigalová, e-mail : [obfuscate_1_|116|100|99|88|100|110|118|91|41|95|113|93|55|107|100|122|104|92|103|41|95|113]
Program jednotlivých lekcí kurzu 2022
I. 23.1. sobota
Jak začít včelařit. Nutná legislativa. Vyhodnocení zimní měli. Posouzení výsledků léčení varoázy v zimním období. V případě nutnosti jarní ošetření proti roztoči (nátěr plodu). Nutnost evidence důležitých ukazatelů užitkovosti-podklad pro vyhodnocení celé včelařské sezony. Přesun včelstev v zimním období.
II. 20.2. sobota
První prohlídka včelstev. Vyhodnocení síly včelstev. Provedení nutných zásahů. Opatření v nosematických včelstvech. Vyhodnocení blízkých zdrojů a předpokládané vydatnosti snůšky ve vztahu ke způsobu vedení včelstev v nastávající sezoně. Příprava rámků-různé typy a jejich použití.
III. 20.3. sobota
Typy úlů a jejich použití. Rozšiřování včelstev. Včasná protirojová opatření. Podpora chovu trubců-načasování vzhledem k chovu matek.
IV. 17.4. sobota
Tvorba oddělků-jedna z možností protirojového opatření. Chov matek pro vlastní potřebu. Příprava včelstev na medobraní. Jak naložit s vlastním a cizím rojem.
V. 15.5. sobota
Medobraní. Využití výkluzů. Správný způsob odběru, vytočení a uložení medu. Manipulace s vytočenými soušemi-zabránění nadměrné slídivosti s možností následné loupeže. Jak přidat a vyměnit novou matku.
VI. 12.6. sobota
Podpora tvorby zdravé a silné generace zimních včel-základ bohaté snůšky v příštím roce. Sledování spadu roztoče prostřednictvím sendviče v podmetu (varoadna) zejména u nejsilnějších včelstev a následné podletní léčení varoázy. Jako opatření proti zimním úhynům včelstev. Ukázka přemetení včel na mezistěny-změna rámkové míry, řešení nedostatku souší.
VII. 10.7. sobota
Průběžná kontrola spadu roztočů. Kontrola síly včelstev a množství zásob. Zužitkování oddělků. Různé způsoby doplnění zimních zásob. Upozornění na nebezpečí melecitózní snůšky. Podletní ošetření, Formidol, Gabon.
VIII. 7.8. sobota
Konzervace a desinfekce nástavků parafínem. Kontrola spadu roztočů. Příprava úlů na zimní léčení. Likvidace poškozených a starých souší-ukázka použití parního tavidla-zachování nadrátkovaných rámků, desinfekce rámků. Způsob uložení rezervních souší.
IX. 4.9. sobota
Kontrola spadu roztočů. Léčení včelstev fumigací nebo aerosolem. Vyhodnocení sezony. Stanovení cílů na příští sezonu. Ekonomické posouzení provozu. Kočovná zařízení.
X. 2.10. sobota
Včelí produkty. Marketing. Degustace medoviny. Malé překvapení. Odpolední a večerní občerstvení. Délka trvání zpravidla do 20,00. Tohoto kurzu se mohou zúčastnit partneři kurzistů za 400,- na osobu.
Děkujeme za váš stálý zájem.